opc_loader


 

 

Chocolade Smelten & tempereren

Chocolade au bain-marie smelten klinkt erg ingewikkeld
maar dit kun je heel eenvoudig zelf doen. 
Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn een pan met water,
een kom, theedoek en natuurlijk chocolade.

Voordat je begint is het handig om de chocolade in kleine stukjes te breken
of de chocolade in druppeltjes aan te schaffen zoals hieronder afgebeeld.

De druppeltjes van  fairtrade chocolade van callebaut
waar wij al onze van maken verkopen wij ook in onze winkel  

 

 

Als je de chocolade alleen gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een fondeu
dan hoef je deze niet te tempereren maar alleen au bain marie te smelten.
Wanneer je bonbons of vormpjes wilt maken van chocolade is tempereren van de chocolade wel van groot belang.
Smelt je chocolade altijd au bain marie zo voorkom je dat de suikers in de chocolade niet verbranden.

Wat is au bain marie:
Au bain-marie is het in een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom
met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen.
De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt.
Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.

Tempereren van de chocolade

Om de chocolade goed te temperen adviseren wij om dit als volgt te doen.
Je neemt bijvoorbeeld 300 gram chocolade 2/3 hiervan (200 gram) smelt je eerst au bain marie let op 
de chocolade zal zeker 45 graden warm moeten worden zodat alle suikers uit kristaliseren.
Zodra je de 45 graden hebt bereikt neem je de schaal van de pan en plaatst deze
op de theekdoek zodat de warmte niet direct verloren gaat .
De 100 gram chocolade kan nu in één keer in kleine stukjes bij de
200 gram gevoegd worden zorg dat deze helemaal oplossen.

Zodra de temperatuur tussen de 30 en 32 graden is kan de chocolade gebruikt worden
voor het maken van bonbons, pindarostjes of andere heerlijke creaties.

Workshop

Tijdens onze workshops vertellen wijj je graag alles over het gebruik van chocolade 
en kan je alle vragen stellen aan de chocolatiers.

 

 

WWW.MARTESS-CHOCOLATERIE.NL

Openingstijden


Dinsdag       10:00 - 18:00 uur
Woensdag   10:00 - 18:00 uur
Donderdag  10:00 - 18:00 uur
Vrijdag        10:00 - 18:00 uur
Zaterdag     10:00 - 17:00 uur

Facebook